Sezon jagodowy zaczęłam od racuchów i makaronu z jagodami, a na deser, z tego co zostało mufinki. Szybkie, proste i zawsze doskonale:)
SKŁADNIKI:
- 2 banany (lub 100ml gęstego jogurtu)
- 2 jajka
- 100g cukru
- 125ml oleju
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 10g jagód
Polewa:
- 100g białej czekolady
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Banany rozgnieść widelcem lub blenderem na gładką masę.
Jajka ubić z cukrem na gładki krem. Zmniejszyć obroty miksera, wlać olej i dodać banany lub jogurt. Nie przerywając mieszania dodać wymieszana mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać aż powstanie jednolita konsystencja. Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżka.
Ciasto nakładać do foremek na mufinki do 3/4 ich wysokości.
Mufinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 15-20 minut.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować mufinki.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz