21 lipca 2016

Muffinki z jagodami




Sezon jagodowy zaczęłam od racuchów i makaronu z jagodami, a na deser, z tego co zostało mufinki. Szybkie, proste i zawsze doskonale:)



SKŁADNIKI:
- 2 banany (lub 100ml gęstego jogurtu)
- 2 jajka
- 100g cukru
- 125ml oleju
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 10g jagód

Polewa:
- 100g białej czekolady



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Banany rozgnieść widelcem lub blenderem na gładką masę.
Jajka ubić z cukrem na gładki krem. Zmniejszyć obroty miksera, wlać olej i dodać banany lub jogurt. Nie przerywając mieszania dodać wymieszana mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać aż powstanie jednolita konsystencja. Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżka.
Ciasto nakładać do foremek na mufinki do 3/4 ich wysokości.

Mufinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 15-20 minut.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować mufinki.


SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz