22 lutego 2016

Piernikowy sernik


Na ten sernik miałam ochotę od świąt. Warto było poczekać i ponownie poczuć w domu zapach przypraw piernikowych i cynamonu...:)



SKŁADNIKI:

Spód:
- 200g herbatników korzennych
- 70g masła

Masa serowa:
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 200g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200ml śmietanki 30%
- 1kg serka na sernik
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 100g pierników lukrowanych

Polewa:
- 150g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka słodkiej śmietanki 30%  lub 36%
- 1 łyżeczka cynamonu


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Do roztopionego masła wsypujemy rozkruszone ciasteczka i mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do lodówki.

Masa serowa:
Jajka i żółtka ubijamy na najwyższych obrotach aż do uzyskania jasnej piany. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Zmieszamy obroty miksera i wlewamy śmietankę. Teraz powoli, po łyżce dodajemy ser mieszamy tak aby masa była dobrze połączona, jednolita. Na koniec dodajemy przyprawę piernikową, cynamon i mąkę. Masę delikatnie wymieszać.
Na schłodzony spód ciasteczkowy układamy pierniki. Na nie wylewamy masę sernikowa.

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 150C przez 60-70 minut. Po upieczeniu studzimy go w uchylonym piekarniku przez minimum 30 minut.

Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę i cynamon. Czekoladą oblewamy wystudzony sernik i obsypujemy migdałami.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz