15 lutego 2016

Walentynkowe babeczki



Ma Walentynki nie mogło zabraknąć babeczkowych serduszek.


SKŁADNIKI:

Babeczki:
- 100g masła
- 80g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 130g brązowego cukru
- 75g mąki
- 25g zmielonych migdałów
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka

Krem:
- 70g masła
- 100g serka kremowego (philadelphia)
- 120g cukru pudru
- czerwony barwnik


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Babeczki:
W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Poczekać aż się rozpuści i wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji.
Jajka i cukier ubić mikserem, aż do uzyskania jasnej gładkiej pianki. Zmniejszyć obroty miksera i wlać przestudzoną czekoladę.
W osobnym naczyniu przesiać mąkę. Dodać zmielone migdały, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszane składniki dodać do masy czekoladowej i mieszać bardzo delikatnie łopatką. Na koniec dodać mleko. Masa powinna być dość gęsta
Ciasto przełożyć do foremek na babeczki.

Babeczki pieczemy w nagrzanym  piekarniku 160C przez 20 minut.

Po upieczeniu babeczki od razu wyjmujemy z foremek i obracamy górą do dołu aby były jednakowo płaskie z obu stron.

Krem:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodać serek (jeśli krem jest mało słodki dosypać więcej cukru). Jak składniki się połączą dodać barwnik do uzyskania oczekiwanego koloru. Krem schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić babeczki.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz