Mój sprawdzony przepis na idealne drożdżówki wykorzystany aby zamiast pizzy były przepyszne bułeczki na kolację!! Można wykorzystać resztki z lodówki - nam najbardziej spakowały z parówkami;)
SKŁADNIKI:
Drożdżówki:
- 500g mąki
- 7g suchych drożdży
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 60ml oleju
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- bruschetta pomidorowa
- potarty ser
- wędlina / parówki
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Mąkę połączyć z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto aby było gładkie i elastyczne. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przez chwile wyrobić (odgazować) i rozwałkować na prostokąt.
Ciasto posmarować burshettą pozostawiając nie posmarowane marginesy wzdłuż dłuższych brzegów. Wyłorzyć na wierzch potarty ser i wędlinę lub pokrojone parówki. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu, pokroić na kawałki ok 3-3,5 cm. Ułożyć je w formie wyłożonej papierem do pieczenia tak aby nie stykały się ze sobą. Przykryć i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto posmarować burshettą pozostawiając nie posmarowane marginesy wzdłuż dłuższych brzegów. Wyłorzyć na wierzch potarty ser i wędlinę lub pokrojone parówki. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu, pokroić na kawałki ok 3-3,5 cm. Ułożyć je w formie wyłożonej papierem do pieczenia tak aby nie stykały się ze sobą. Przykryć i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 25 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz