11 października 2021

Królewski sernik ze śliwką

 


Sernik ze śliwką już się pojawił jednak ten z kruchym kasowym spodem, mnóstwem kakaowej kruszonki i delikatnym, śmietankowym, mocno wyrośnięty sernikiem jest wprost niebiański! Rozpływa się w ustach! Od teraz popieram dodanie budyniu zamiast mąki ziemniaczanej:)



SKŁADNIKI:

Spód:
- 170g mąki
- 30g kakao
- 80g cukru
- 120g masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 2 jajka
- 700g sera na sernik
- 200g cukru
- 1 opakowania budyniu śmietankowego
- 300g śliwek



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto aż do momentu uzyskania kruszonki. Połowę ciasta przesypać na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (druga połowa posłuży na kruszonkę). 
Wylepić spód formy ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku 180C przez 15 minut.

Masa serowa:
Śliwki przekroić na połówki, wydrążyć pestki i obsypać mocno cukrem (najlepiej każdą od wewnętrznej strony). Zostawić na sitku aby sok od kapał na czas przygotowania masy serowej.
Jajka ubić z cukrem. Dodać ser po łyżce mieszając aż masa jedzie jednolita. Wsypać budyń i wymieszać.
Masę serową przelać na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć połówki śliwek wewnętrzną stroną do góry i obsypać drugą częścią kruchego ciasta.

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 170C przez 60 minut. Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku przez min. 2 godziny.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz