16 lipca 2021

Warkocz z nutella

 


Doskonałe na podwieczorek i drugie śniadanie do pracy:)


SKŁADNIKI:

- 250ml mleka
- 110g roztopionego masła 
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 870g maki
- 10g suchych drożdży
- nutella


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko podgrzać z cukrem waniliowym. W garnuszku roztopić masło. Dodać letnie mleko, cukier, roztrzepane jajka i wymieszać. 
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać mleko wymieszane z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto odpowiednio długo by było miękkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć do poruszonej mąka miski, odstawić w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na ok 2 godziny. 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt i posmarować nutellą pozostawiając 2 cm od brzegów nie posmarowane. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. Ostrym nożem przeciąć na pół wzdłuż pozostawiając 2cm od końca nieprzecięte. Obie części zwijamy w warkocz. 

Warkocz ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. 

Wyrośnięty warkocz pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 C przez 15 minut. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz