Doskonałe na podwieczorek i drugie śniadanie do pracy:)
SKŁADNIKI:
- 250ml mleka
- 110g roztopionego masła
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 870g maki
- 10g suchych drożdży
- nutella
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko podgrzać z cukrem waniliowym. W garnuszku roztopić masło. Dodać letnie mleko, cukier, roztrzepane jajka i wymieszać.
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać mleko wymieszane z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto odpowiednio długo by było miękkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć do poruszonej mąka miski, odstawić w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt i posmarować nutellą pozostawiając 2 cm od brzegów nie posmarowane. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. Ostrym nożem przeciąć na pół wzdłuż pozostawiając 2cm od końca nieprzecięte. Obie części zwijamy w warkocz.
Warkocz ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.
Wyrośnięty warkocz pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 C przez 15 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz