26 lipca 2021

Czarno-białe muffinki

 


Co upiec w niedziele gdy za chwile będą niespodziewani goście a sklepy zamknięte? Muffinki!!! Klasyka z pokruszoną czekoladą zawsze zachwyci smakiem:)



SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 180g cukru
- cukier waniliowy
- 180 ml oleju
- 200 ml mleka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 50g gorzkiej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać olej i mleko. 
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszeniem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do masy jajecznej po łyżce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 

3/4 ciasta wyłożyć do papilotek na muffinki wypełniając je do polowy wysokości. Pozostałą cześć ciasta wymieszać z kakao (jeśli jest zbyt gęste można dodać łyżkę mleka). Kakaowe ciasto wyłożyć na wierzch każdej papilotki z ciastem. 

Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Udekorować nimi ciasto w papilotkach. 

Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 15 minut. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz