24 lipca 2021

Śmietankowa rolada z truskawkami



Tradycyjna śmietankowa rolada z truskawkami. Efekt zawsze gwarantowany i smakuje wszystkim:)



SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki maki
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia 
- 300 ml śmietanki 36%
- truskawki



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dosypywać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas miksując. Dodać żółtka, nadal ubijając.
Mąkę wymieszać z mąka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. Wsypać do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać.
Przelać masę biszkoptową do formy wykorzenienia papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. 

Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.

W międzyczasie ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką (zaczynając zwijanie od dłuższego boku), odłożyć do wystudzenia. Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.


Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Truskawki pokroić na ósemki.

Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć śmietanę i truskawki, zwinąć z powrotem. Oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz