16 lipca 2021

Ciasto z malinami i rabarbarem

 

Sezon na rabarbar otwarty! Rabarbar, malinki i kruszonka - PYCHOTA. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, wilgotne i pyszne w smaku - zachwyci wszyskich! Idealne na upalne dni:)


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 150g masła 
- 180g cukru
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 150g śmietany 18%
- 200g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 100g malin

Kruszonka:
- 50g masła
- 100g mąki
- 50g cukru

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto
:
Miękkie masło utrzeć z cukrem z puszysty krem. Dodać jajka jedno po drugim. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślanej łyżka po łyżce az poprzednia dobrze się połączy. Dodać śmietanę i miksować aż ciasto będzie jednolite.

Rabarbar pokroić na kawałki ok 2 cm i obsypać cukrem.

Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć rabarbar i maliny.

Kruszonka:
Rozpuszczone masło, mąkę i cukier umieścić w misce i zmiksować na kruszonkę. Posypać nią owoce na wierzchu ciasta.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 50 minut. 

SMACZNEGO:)
  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz