Sezon na rabarbar otwarty! Rabarbar, malinki i kruszonka - PYCHOTA. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, wilgotne i pyszne w smaku - zachwyci wszyskich! Idealne na upalne dni:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 150g masła
- 180g cukru
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g śmietany 18%
- 200g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 100g malin
Kruszonka:
- 50g masła
- 100g mąki
- 50g cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Miękkie masło utrzeć z cukrem z puszysty krem. Dodać jajka jedno po drugim. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślanej łyżka po łyżce az poprzednia dobrze się połączy. Dodać śmietanę i miksować aż ciasto będzie jednolite.
Rabarbar pokroić na kawałki ok 2 cm i obsypać cukrem.
Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć rabarbar i maliny.
Kruszonka:
Rozpuszczone masło, mąkę i cukier umieścić w misce i zmiksować na kruszonkę. Posypać nią owoce na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 50 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz