Mazurków wypróbowaliśmy już kilka jednak tradycyjny kajmakowy smakuje nam najbardziej! Zmieniamy tylko kształt i dekoracje. W tym roku wielkanocny zajączek - w końcu przynosi słodycze:)
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
- 350g maki
- 100g maki migdałowego lub zmielonych migdałów
- 2 żółtka
- 100g cukru pudru
- 200g miękkiego masła
Ciasto herbatnikowe:
- 50g masła
- 50g cukru pudru
- 1 jajko
- 50g mielonych migdałów
- 100g mąki
Ciasto kruche:
- 350g maki
- 100g maki migdałowego lub zmielonych migdałów
- 2 żółtka
- 100g cukru pudru
- 200g miękkiego masła
Ciasto herbatnikowe:
- 50g masła
- 50g cukru pudru
- 1 jajko
- 50g mielonych migdałów
- 100g mąki
Do dekoracji:
- 200g masy kajmakowej
- dowolne suszone owoce, migdały
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Zagniatać do połączenia się składników - nie dłużej, gdyż ciasto będzie zbyt kruche. Ciasto owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm na dowolny kształt.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec przez ok 15 minut (ciasto musi pozostać blade).
Ciasto herbatnikowe:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować do jednolitej konsystencji. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić brzegi bladego i delikatnie przestudzonego ciasta.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
Dekoracja:
Wystudzonego mazurka udekorować podgrzaną masą kajmakową i bakaliami.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz