6 kwietnia 2021

Waniliowa pascha

 


Pascha jest czasochłonna ale warta poświęconego czasu. Ta tradycyjna waniliowa smakuje nam najlepiej:)



SKŁADNIKI:
- 700g tłustego twarogu
- 4 żółtka
- 100g cukru pudru
- 150ml śmietanki 30%
- łaska wanilii
- 120g miękkiego masła


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Twaróg należy trzykrotnie zmielić i odcisnąć z nadmiary serwatki.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietankę ciągle ucierając. Powstałą masę przelać do garnka i podgrzać na średnim ogniu ciągle mieszając. Masa powinna delikatnie stężeć. Zdjąć z palika tuż przed wrzeniem - nie można zagotować masy. 
Masę przelać do misy miksera, dodać twaróg i miękkie masło. Miksować na gładką masę. Na koniec dodać ziarenka wanilii i bakalie.
Masę serową wlać do formy wyłożonej gazą - może być tetrowa pielucha;) (forma musi mieć na spodzie dziurki - ja wykorzystałam durszlak). Delikatnie ugnieść i przykryć gazą, następnie obciążyć i wstawić na półmisek aby serwatka mogła spłynąć. Całość wstawić na całą noc do lodówki.

Kolejnego dnia ostrożnie wyjąć z formy i dowolnie udekorować.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz