Tortów zazwyczaj nie pieke jednak ten polecam. Robi się bardzo szybko, biszkopt jest wilgotny a krem idealnie kremowy. Do podania od razu po przygotowaniu! Pozostaje tylko dowolne ozdobienie - u mnie kokosowe z rafaello na specjalne urodziny:)
SKŁADNIKI:
Biszkopt - ilość na 2 biszkopty:
- 200g masła
- 200g cukru
- 2 jajka
- 250g maki
- 50g maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200ml mleka
- kilka kropel aromatu migdałowego
Krem:
- 200g miękkiego masła
- 200g cukru pudru
- 50ml mleka
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
- kulki rafaello
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Biszkopt:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać po kolei jajka aż poprzednie dokładnie się połączy.
W osobnym naczyniu połączyć mąkę z mąka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy maślanej na przemian z mlekiem. Dodać aromat migdałowy i ciagle ucierać aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopty pieczemy w nagrzanym piekarniku 160C przez 40 minut - do suchego patyczka.
Krem:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i utrzeć na puszysty krem.
3/4 kremu wyłożyć na jeden biszkopt. Przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostały krem. Udekorować wiórkami kokosowymi i kulkami rafaello.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz