10 kwietnia 2021

Tort Rafaello



Tortów zazwyczaj nie pieke jednak ten polecam. Robi się bardzo szybko, biszkopt jest wilgotny a krem idealnie kremowy. Do podania od razu po przygotowaniu! Pozostaje tylko dowolne ozdobienie - u mnie kokosowe z rafaello na specjalne urodziny:)



SKŁADNIKI:

Biszkopt - ilość na 2 biszkopty:
- 200g masła
- 200g cukru
- 2 jajka
- 250g maki
- 50g maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 200ml mleka
- kilka kropel aromatu migdałowego

Krem:
- 200g miękkiego masła 
- 200g cukru pudru
- 50ml mleka

Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
- kulki rafaello


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Biszkopt
:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać po kolei jajka aż poprzednie dokładnie się połączy. 
W osobnym naczyniu połączyć mąkę z mąka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy maślanej na przemian z mlekiem. Dodać aromat migdałowy i ciagle ucierać aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. 
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Biszkopty pieczemy w nagrzanym piekarniku 160C przez 40 minut - do suchego patyczka.

Krem:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i utrzeć na puszysty krem. 
3/4 kremu wyłożyć na jeden biszkopt. Przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostały krem. 
Udekorować wiórkami kokosowymi i kulkami rafaello.

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz