11 kwietnia 2021

Borówkowy kopiec

 


Czy kopiec Kreta musi być zawsze bananowy? Nie:) Tym razem ani nie bananowy ani okrągły a borówkowy i kwadratowy. 



SKŁADNIKI:

Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 100ml oleju
- 200g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śmietana:
- 300ml śmietanki 30% 
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- woda
- borówki


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier po łyżce i ubijać aż cukier się rozpuści. Nie przerywając ubijania dodać olej.
W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej po łyżce i delikatnie mieszać aż masa będzie gładka i jednolita.
Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 30 minut.
Po upieczeniu wystudzić. Odciąć cienką wierzchnią warstwę i pokruszyć - wykorzystany na posypanie śmietany.

Śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno. Na koniec ubijania dodać cukier puder.
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Podgrzać aby się rozpuściła ciągle mieszając - nie doprowadzić do zagotowania. Wystudzić ciagle mieszać aby nie zgęstniała. 
Do wystudzonej żelatyny dodać śmietanę ok 6-8 łyżek - dodawać po łyżce i dobrze wymieszać. Całość wymieszać z pozostała śmietaną. Dodać borówki, wymieszać i wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wierzch obsypać pokruszonym biszkoptem. 
Schłodzić w lodówce min 2 godziny. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz