31 października 2019

Puszysta szarlotka z kruszonką



Osobiście chętniej wybieram szarlotkę na puszystym cieście niż na kruchym. A ta wersja zachwyciła wszystkie podniebienia. Najlepiej smakuje od razu po wystudzeniu ale zachowuje świeżość przez 3-4 dni. Jabłka są miękkie a ciasto puszyste i pyszna kruszonka - najlepsze połączenie mmmm.....


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 200g miękkiego masła
- 100g cukru
- cukier waniliowy
- 5 jajek
- 150g mąki 
- 100g mąki ziemniaczanej 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka:
- 1,5kg jabłek 
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła 

Kruszonka:
- 150g mąki
- 100g masła 
- 150g cukru


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jabłka:
Jabłka obieramy i kroimy na kwadratowe kawałki. 
Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, cukier i cynamon i podgrzewamy ok 5 minut aż jabłka zmiękną - ale nie zbyt mocno. Odstawiamy do wystudzenia. 

Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. 
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy żółtka nadal ucierając. 
Mąkę i mąkę ziemniaczana łączymy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę łyżka po łyżce aż ciasto będzie jednolite. 
Na najmniejszych obrotach dodajemy ubite białka i mieszamy tylko do połączenia. 
Ciasto przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Na ciasto wykładamy wystudzone jabłka. 

Kruszonka:
Mąkę, cukier i masło wyrabiamy na kruszonkę palcami lub krótko w mikserze aż będzie sypka. 
Kruszonkę wysypujemy na wierzch ciasta. 

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 40 minut. 


SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz