20 kwietnia 2019

Ciasto Krówka


Przedsmak świąt. Doskonałe o każdej porze roku i na każda okazję.


SKŁADNIKI:

Krem:
- 450ml mleka
- budyń śmietankowy
- 150g masło

Ciasto:
- 3 jajka
- 150g cukru
- cukier waniliowy
- 5 łyżek wody
- 300g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100ml kajmaku

Poncz:
- 1 torebka herbaty czarnej
- pół szklanki wody

Polewa:
- 300ml kajmaku


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krem:
Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić.
Do wystudzonego budyniu dodawać miękkie masło porcjami i ubijać do uzyskania gładkiego jasnego kremu. Krem wstawić do lodówki.

Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać ciepłą wodę. Do masy jajecznej delikatnie dodać mąkę po jednej łyżce i proszek do pieczenia. Kajmak rozpuścić w garnuszku, mieszać aż będzie gładki i jednolity. Powolutku dodać co ciasta, delikatnie wymieszać aż całość się połączy.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 25 minut.

Upieczone ciasto wyjąć z formy i obrócić wierzchem w dół - tak aby wyrośnięty wierzch był płaski.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół.

Dolną część ciasta nasączyć ponczem z herbaty, wyłożyć schłodzony krem. Drugą część ciasta od środka nasączyć ponczem i przykryć nią całość.

Polewa:
Kajmak rozpuścić w garnuszku aż będzie gładki bez grudek. Od razu wylać na wierzch ciasta.

Ciasto wstawić na minimum godzinę do lodówki.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz