21 kwietnia 2019

Mazurkowe Pisanki



Wielkanocne mazurki w kształcie pisanki. Tradycyjnie cisto migdałowe z polewą kajmakową smakuje najlepiej.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 300g mąki
- 70g mielonych migdałów
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 200g masła

Polewa:
- 200g masy kajmakowej


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto aż będzie całkowicie gładkie. Gotowe ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt jajka. Brzegi zawijamy w górę aby krem nie wypływał. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki na godzinę. Po tym czasie pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku 180 C przez 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika cisto nadal jest miękkie - twardnieje podczas studzenia.

Polewa:
Masę kajmakową rozpuścić w garnku aż będzie gładka i jednolita i od razu wylać na wystudzone cisto.

Mazurka udekorować bakaliami.


SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz