Wielkanocne mazurki w kształcie pisanki. Tradycyjnie cisto migdałowe z polewą kajmakową smakuje najlepiej.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300g mąki
- 70g mielonych migdałów
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 200g masła
Polewa:
- 200g masy kajmakowej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto aż będzie całkowicie gładkie. Gotowe ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt jajka. Brzegi zawijamy w górę aby krem nie wypływał. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki na godzinę. Po tym czasie pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku 180 C przez 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika cisto nadal jest miękkie - twardnieje podczas studzenia.
Polewa:
Masę kajmakową rozpuścić w garnku aż będzie gładka i jednolita i od razu wylać na wystudzone cisto.
Mazurka udekorować bakaliami.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz