24 lutego 2019

Czekoladowy tort z serowym kremem


Idealne rozwiązanie na upalne świętowanie - nie za słodki, lekki i nie rozpuszcza się w upalnej temperaturze! Śniadaniowe serki dały rewelacyjną alternatywę do kremów które są za ciężkie latem:)


SKŁADNIKI:

Biszkopt czekoladowy:
- 1 szklanka kefiru
- 120ml oleju
- 2 jajka
- 250g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200g kakao

Krem serowy:
- 400g serka śmietankowego (philadelphia, twój smak itp)
- 150g masła
- 250g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy

Dodatkowo
- truskawki
- borówki


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Biszkopt czekoladowy:
Do miksera wlać kefir, olej, jajka, cukier i cukier waniliowy. Miksować do połączenia się składników.   W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Suche składniki dodać do masy i delikatnie wymiesza, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 C przez 40 minut, do suchego patyczka.

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem serowy:
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą i jasną masę. Dodawać serek i delikatnie mieszać  aż krem będzie idealnie gładki.

Blaty ciasta przełożyć kremem i owocami zostawiając krem na boki i wierzch ciasta. Na górze ułożyć owoce. Tort schłodzić w lodówce.


SMACZNEGO:)

1 komentarz: