17 października 2019

Ciasto marchewkowe z czekoladą



Jesienne ciasto marchewkowe z czekolada, orzechami i pyszną polewą czekoladowa. Miękkie i wilgotne - na pewno wszyscy je pokochają:)


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 220g miękkiego masła 
- 200g cukru
- 4 jajka
- 220g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g startej marchewki
- 100g gorzkiej czekolady
- garść pokruszonych orzechów

Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Masło ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać jajka jedno po drugim aż poprzednie dokładnie się połączy z maślanym kremem. 
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do ciasta i mieszcząc aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Marchewkę zetrzeć na małych oczkach i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać. 
Czekoladę pokroić na małe kawałeczki, orzechy drobno pokruszyć i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 1 godzinę. Po 1 godzinie pieczenia zmieniamy ustawienie piekarnika na grzanie góra dół i dopiekamy jeszcze ok 20 minut. 

Polewa:
Śmietankę podgrzewamy w garnuszku i odstawiamy z palnika. 
Do gorącej śmietanki dogadajmy połamana czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. 
Od razu ciepłą polewą dekorujemy ciasto. 

SMACZNEGO:)

2 komentarze:

  1. Najpierw pieczemy przez 1h na termoobiegu? Na jaką formę do pieczenia jest ten przepis (jaka wielkość)?

    OdpowiedzUsuń