Lekki, puszysty i bardzo smaczny - taki jest idealny jabłecznik:) Bardzo prosty w przygotowaniu - można wykorzystać starte jabłka ze słoika co przyspieszy przygotowanie. Gorąco polecam na jesienne podwieczorki:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 5 jajek
- 200g cukru
- 120ml oleju
- 50ml mleka
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- ok 2kg jabłek - 8-10szt
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na białą piane. Zmniejszyć obroty miksera i nie przerywając wlać olej i mleko. Wymieszać aż masa będzie jednolita.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy po łyżce aż poprzednia się połączy.
Połowę ciast przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut 180C.
Nadzienie:
Jabłka obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach. Podgrzać w garnku z cukrem i cynamonem przez około 5 minut aż zmiękną i puszczą sok. Odstawić z ognia i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Jabłka ułożyć na podpieczoną część ciasta. Na jabłka przelać pozostałe ciasto.
Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C.
Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO:)
Zdecydowanie wolę tego typu ciasta niż takie z mnóstwem kremu czy śmietany :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń