Czekolada komponuje się wyśmienicie z każdymi owocami. Jesienią nie mamy zbyt dużego wyboru, wiec korzystam z tego co jest w sklepie. Ciasto wychodzi mocno czekoladowe, delikatnie wilgotne z wyczuwalna roztopioną czekoladą. Wprost idealne na podwieczorek dla czekoladowych łakomczuchów;)
Zaliczam je do ekspresowych ciast - przygotowuje sie bardzo szybko, pozostaje tylko pieczenie i czekanie na wystudzenie:)
Składniki:
- 50g masła
- 120g czekolady gorzkiej
- 2 jajka
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 150g mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g kakao
- 120ml mleka
- 2 banany
Dodatkowo:
- 50ml mleka skondensowanego słodzonego
- 80g gorzkiej czekolady
- 1 banan
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Masło roztopić i zdjąć z ognia. Dodać połamana czekoladę. Poczekać do jej rozpuszczenia i wymieszać aż będzie jednolita czekoladowa masa.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać przestudzoną masę czekoladową.
W osobnym naczyniu połączyć mąkę z soda oczyszczona, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do masy czekoladowej po łyżce na przemian z mlekiem. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
Banany pokroić w plasterki i dodać do ciasta.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 160C przez 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone - będzie wilgotne, ale nie może być surowego ciasta na patyczku.
Polewa:
W garnuszku podgrzać mleko skondensowane. Dodać połamaną czekoladę. Ciagle mieszać aż czekolada się rozpuści i od razu wylać na przestudzone ciasto.
Banan pokroić w plasterki i ukorzyć na wierch ciasta.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz