Karmel, gruszka i miód to połączenie iście znakomite i idealnie komponuje się z pachnąca herbatką w jesienne popołudnie:)
SKŁADNIKI:
Spód:
- 200g wafelków orzechowych (familijne)
- 50g masła
Masa serowa:
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 700g serka na sernik
- 200ml śmietanki 36%
- 150g masy kajmakowej
- 3 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- 2 gruszki
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Masło roztopić.
Wafelki mocno pokruszyć. Dodać do przestudzonego masła i wymieszać.
Masę wafelkową wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem waniliowym na gesty krem. Dodać ser łyżka po łyżce aż dokładnie się wymiesza. Dodać śmietankę i masę karmelowa. Wymieszać aż masa będzie jednolita. Dodać mąkę ziemniaczana i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wylać na schłodzony spód wafelkowy.
Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 160C przez 60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Karmelizowane gruszki:
Na patelni rozpuścić masło z miodem.
Gruszki obrać i pokroić w ósemki. Dodać na patelnie i delikatnie podgrzewać z masłem i miodem aż zmiękną. Pozostawić do ostygnięcia i zastygnięcia sosu.
Zimne gruszki wyłożyć na wystudzony sernik.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz