1 kwietnia 2018

Sernik z bezą


Klasyczny sernik na Wielkanocny stół, jak również na każdą okazję. Delikatna pyszna masa serowa na kruchym spodzie z bezową pianką. Pieczony na dużej blasze, wysoki - to spora porcja na duże przyjęcia:)



SKŁADNIKI:

Spód:
- 250g mąki
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka (białka pozostawić do bezy)
- 100g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 2 jajka
- 4 żółtka (białka pozostawić do bezy)
- 250g cukru
- 1kg serka na sernika
- 250ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:
- 6 białek
- 250g cukru


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, ponakłuwać widelcem i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez 15 minut do złotego koloru.

Masa Serowa:
Jajka i żółtka ubić z pianę. Pod koniec dosypać cukier. Zmniejszyć obroty miksera, ale nie przerywając miksowania dodarć porcjami ser, aż masa stanie się jednolita. Następnie powoli wlać śmietankę. Na koniec dodać budyń i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać aż masa będzie jednolita - nie zbyt długo.
Gotową masę serową przelać na podpieczony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika i od razy zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec przez 50 minut.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier po jednej łyżce bardzo wolno i długo ubijając. Piana będzie sztywna i błyszcząca.

Gorący sernik wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego pianę, wyrównać i ozdobić tworząc fale. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 30 minut bez termoobiegu (góra i dół) nadal w 160 C. Beza powinna być delikatnie złota i krucha z góry. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i suszyć ciasto  w uchylonym piekarniku przez około 2 godziny.

SMACZNEGO:)


1 komentarz: