21 września 2014

Tarta z owocami leśnymi




W pierwszym pomyśle miały to być tylko jagody. Jednak trzeba sobie radzić z tym co pozostało w sklepach. Lato się kończy i owoców do ciast coraz mniej:( 
Trochę poeksperymentowałam i powstała PYSZNA tarta - znika szybciej niż się robi:)


SKŁADNIKI:

Tarta:
- 350g mąki
- 3 łyżki miodu
- 200g masła lub margaryny

Masa:
- budyń śmietankowy
- 250ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 150g malin
- 150g borówek
- galaretka z owoców leśnych


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na początek przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia.

Tarta:
Mąkę wsypujemy do miski. Masło siekamy na małe kawałki. Dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto. 
Gotowe ciasto wyklejamy na formie do tarty lub tortownicy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 15 min. Ciasto musi ostygnąć.

Masa:
Odlewamy pół szklanki mleka, resztę zagotowujemy w garnku z śmietanką. Do zimnego mleka wsypujemy budyń. Dokładnie mieszkamy. 
Można dodać cukier w zależności od budyniu który mamy. 
Mieszankę budyniową wlewamy do gotującego się mleka z śmietanką. Intensywnie mieszamy aż powstanie jednolity budyń. Pozostawiamy na kilka minut do ostygnięcia.
Jeszcze delikatnie ciepły budyń przekładamy na wystudzoną tartę.
Owoce wkładamy do tężejącej galaretki. Mieszamy, tak aby każdy owoc był całkowicie zanurzony w galaretce i całość przekładamy na tartę z budyniem.

Ciasto wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki.


SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz