24 lutego 2019

Czekoladowy tort z serowym kremem


Idealne rozwiązanie na upalne świętowanie - nie za słodki, lekki i nie rozpuszcza się w upalnej temperaturze! Śniadaniowe serki dały rewelacyjną alternatywę do kremów które są za ciężkie latem:)


SKŁADNIKI:

Biszkopt czekoladowy:
- 1 szklanka kefiru
- 120ml oleju
- 2 jajka
- 250g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200g kakao

Krem serowy:
- 400g serka śmietankowego (philadelphia, twój smak itp)
- 150g masła
- 250g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy

Dodatkowo
- truskawki
- borówki


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Biszkopt czekoladowy:
Do miksera wlać kefir, olej, jajka, cukier i cukier waniliowy. Miksować do połączenia się składników.   W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Suche składniki dodać do masy i delikatnie wymiesza, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 C przez 40 minut, do suchego patyczka.

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem serowy:
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą i jasną masę. Dodawać serek i delikatnie mieszać  aż krem będzie idealnie gładki.

Blaty ciasta przełożyć kremem i owocami zostawiając krem na boki i wierzch ciasta. Na górze ułożyć owoce. Tort schłodzić w lodówce.


SMACZNEGO:)

23 lutego 2019

Czarno-biała babka



Do zrobienia ze składników które zawsze mam w domu. Tradycyjna, wilgotna oblana białą i gorzką czekoladą. Smakuje każdemu.


SKŁADNIKI:

- 220g masła
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- aromat waniliowy
- 300g mąki
- 4 łyżki proszku do pieczenia
- 120ml mleka
- 2 łyżki kakao

Polewa:
- 70g białej czekolady
- 70g gorzkiej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do powstanie jasnej, puszystej masy. Dodać jajka jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia składników. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Dodać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. wymieszać do połączenia składników.
Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać mąką.
3/4 ciasta wlać do formy. Do pozostałego ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Kakaowe ciasto przelać do do formy.

Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 C przez 45 minut, do suchego patyczka.

Polewa:
W dwóch miskach rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. 
Wsytudzoną babkę polewamy w pierwszej kolejności białą czekoladą a następnie gorzką.


SMACZNEGO:)


5 sierpnia 2018

Puszyste ciasto z letnimi owocami


To kolejna propozycja z serii "ekspresowe ciasta". Doskonałe na upalne dni, grilla i podwieczorek. Ciasto jest lekkie, puszyste i co najważniejsze nie jest suche. Doskonałe z każdymi owocami


SKŁADNIKI:

- 5 jajek
- 200g cukru
- 120ml oleju
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500g owoców (jagody, maliny)


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier aż piana będzie błyszcząca. Nie przerywając mieszania dodać po kolei żółtka. Wlać olej dalej ubijając. 
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce umyć i wyłożyć na wierzch ciasta.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 45 minut.

SMACZNEGO:)

4 sierpnia 2018

Jogurtowa babka z malinami



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 120g roztopionego masła
- 2 jajka
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 250g jogurtu
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30g malin

Polewa:
- 50ml śmietanki kremówki 36%
- 100g czekolady mlecznej


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto
Jajka z cukrem ubić na puszysta pianę. Dodać roztopione masło i jogurt i delikatnie wymieszać. 
W osobym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do masy po łyżce i dokładnie wymieszać aż masa będzie jednolita - nie za długo.
 

Ciasto przeleć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać maliny i delikatnie wbić do ciasta.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 40 minut.

Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku - nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z palika i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawić na kilka minut do przestudzenia i zgęstnienia.

Wystudzone ciasto polać gęstniejącą polewą.

SMACZNEGO:)



Ciasto twarogowe z brzoskwinią i borówkami



SKŁADNIKI:

- 100g twarogu półtłustego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 50g roztopionego masła
- 50g cukru
- cukier waniliowy
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 brzoskwinie
- borówki


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

W misie miksera umieścić ser, śmietanę, roztopione masło, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z puszkiem do pieczenia i dodawać do masy serowej po łyżce. Mieszać aż ciasto będzie gładkie i jednolite.

Brzoskwinie obrać i pokroić na ósemki.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć brzoskwinie i borówki.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 170C przez 35 minut.

SMACZNEGO:)