Chlebki są doskonałym dodatkiem do indyjskich dań ale nie tylko:) Długo dopracowywany przepis i teraz wychodzą za każdym razem idealne! Polecam od razu na patelni smarować masłem przypieczoną stronę. Ja studzę każdy osobno na kratce z piekarnika aby były chrupiące. Położone jeden na drugim miękną.
Składniki:
- 400g mąki
- 7g suchych drożdży
- 10g cukru
- łyżeczka soli
- 50 ml gęstego jogurtu
- 30 ml oleju
- 200 ml ciepłej wody
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Nie może kleić się do rączek. Jak będzie się za bardzo kleiło to dodać mąki lub jak będzie zbyt mało elastyczne do trochę wody.
Wyrobione ciasto odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Z każdej zrobić kulkę i ustawić w dużej odległości od siebie. Przykryć i odstawić na 20 minut.
Z każdej wyrośniętej kulki uformować płaski chlebek - spłaszczyć i rozciągać jak ciasto na pizzę:)
Każdy chlebek piec na rozgrzanej patelni do zarumienienia z każdej strony. Po upieczeniu jedną stronę posmarować masłem i posypać przyprawami - ja używam ziół prowansalskich. Studzić na kratce.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz