6 kwietnia 2025

Fale dunaju z brzoskwiniami

 


Chyba każdy zna ciasto fale dunaju:) Waniliowo-czekoladowe, puszyste, odpowiednio wilgotne. Dodałam tylko brzoskwinie z puszki i wyszło zupełnie coś nowego:)


SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 100g rozpuszczonego masła
- 50ml mleka lub jogurtu
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 1 łyżka kakao
- 1 puszka brzoskwiń


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. 
W osobnym naczyniu ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Jak powstanie puszysta masa dodać rozpuszczone masło, mleko i ubite białka. Delikatnie wymieszać. 
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy porcjami. Mieszać aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. 

Większość ciasta wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Resztę ciasta (niewielką ilość) połączyć z kakao i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wierzch jasnego ciasta. 

Brzoskwinie dokładnie odsączyć z zalewy. Pokroić na ćwiartki i każdą jeszcze na pół. Wyłożyć na wierzch ciasta. 

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C (góra -dół) przez 40 minut. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz