Jak pojawiają się śliwki to ciasto drożdżowe piekę w największej formie. Zabieramy do szkoły, pracy i na podwieczorek:)
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 7 g suchych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 100 g masła
- 3 jajka
- 500 g śliwek
- brązowy cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko podgrzać z masłem i odstawić do wystudzenia.
Mąkę połączyć z drożdżami i cukrem. Dodać przestudzone mleko z masłem i miksować do połączenia składników. Dodawać w między czasie po jednym jajku. Ciasto wyrabiać w mikserze przez 15 minut aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rączek. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Obsypać brązowym cukrem.
Wyrośnięte ciasto kilka razy ugnieść i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnik.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez Ok 30 minut (grzanie góra - dół). Po upieczeniu zostawiam ciasto w piekarniku do wystudzenia.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz