Tego lata królują serniki na zimno. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się na upalne popołudnia.
SKŁADNIKI:
Spód:
- 120g herbatników
- 50g masła
Masa serowa:
- 750g sera na sernik
- 150g cukru pudru
- 2 truskawkowe galaretki
- 500ml wody
- 250g śmietanki 30%
Galaretka:
- 400g truskawek
- 1 truskawkowa galaretka
- 300ml wody
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Masło roztopić. Ciasteczka mocno pokruszyć i dodać do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno docisnąć do dna i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Masa serowa:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do wystudzeniu. Musi być zimna ale ciągle płynna.
Ser i cukier puder ubić do uzyskania puszystej masy serowej. Powoli wlać zimną galaretkę nie przerywając ubijania. Wymieszać aż masa będzie jednolita. Masę serowa wstawić do lodówki do lekkiego stężenia na ok 15 minut.
Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać do lekko gęstniejącej masy serowej i delikatnie wymieszać. Przelać na schłodzony ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia - wystarczą ok 2 godziny.
Galaretka:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić do momentu lekkiego stężenia.
Truskawki pokroić na talarki i ułożyć na wierzchu stężałe masy serowej. Zimną galaretkę wylać na truskawki i wstawić ponownie do lodówki na min 2 godziny.
SMACZNEGO:)
wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńNa jaką dużą blachę?
OdpowiedzUsuń