Pomysł na choinki z ciasta na piernik powstał jak zabaczyłam w sklepie choinkowe formy do ciasta. Kupiłam 4 foremki i miałam cudowne prezenty świąteczne własnego wypieku dla najbliższych:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 jajka
- 250ml maślanki
- 120ml oleju
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 320g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- słoik powideł śliwkowych
- 2 jajka
- 250ml maślanki
- 120ml oleju
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 320g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- słoik powideł śliwkowych
Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady
- orzechy i kokos do dekoracji
Dodatkowo:
- pokruszone orzechy, migdały
- wiórki kokosowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
W mikserze łączymy jajka, olej, maślankę, cukier i cukier waniliowy.
W osobnej misce łączymy mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika i cynamon. Dodajemy na masy jajecznej łyżka po łyżce ciagle mieszając, aż masa będzie gładka.
4 formy choinkowe wysmarować masłem i opruszyć mąką. Ciasto przelać w równej ilości do każdej formy. U mnie było po 2 chochle na formę.
Choinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 30 minut.
Po wystudzeniu choinki wyjąć z formy, przekroić wzdłuż na dwie części i przełożyć powidłami.
Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku i zdjąć z palnika. Czekoladę połamać i dodać do śmietanki. Mieszać aż powstanie gładka polewa. Jeszcze ciepłą polewą udekorować wierzch choinek. Obsypać pokruszonymi orzechami, migdałami i kokosem.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz