25 grudnia 2024

Piernikowe choinki



Pomysł na choinki z ciasta na piernik powstał jak zabaczyłam w sklepie choinkowe formy do ciasta. Kupiłam 4 foremki i miałam cudowne prezenty świąteczne własnego wypieku dla najbliższych:)



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 2 jajka
- 250ml maślanki
- 120ml oleju
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 320g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- słoik powideł śliwkowych

Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady
- orzechy i kokos do dekoracji

Dodatkowo:
- pokruszone orzechy, migdały
- wiórki kokosowe


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
W mikserze łączymy jajka, olej, maślankę, cukier i cukier waniliowy.
W osobnej misce łączymy mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika i cynamon. Dodajemy na masy jajecznej łyżka po łyżce ciagle mieszając, aż masa będzie gładka. 

4 formy choinkowe wysmarować masłem i opruszyć mąką. Ciasto przelać w równej ilości do każdej formy. U mnie było po 2 chochle na formę. 

Choinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 30 minut. 

Po wystudzeniu choinki wyjąć z formy, przekroić wzdłuż na dwie części i przełożyć powidłami. 

Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku i zdjąć z palnika. Czekoladę połamać i dodać do śmietanki. Mieszać aż powstanie gładka polewa. Jeszcze ciepłą polewą udekorować wierzch choinek. Obsypać pokruszonymi orzechami, migdałami i kokosem. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz