23 września 2017

Tarta z bezą



Na koniec lata przepyszna tarta z ostatnimi letnimi owocami jakie można odnaleźć w sklepach, z domowym budyniem i kruchą bezą. Aż chciałoby się ją jeść non stop:)


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 400g mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru

Budyń:
- 500ml mleka
-  4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- cukier z prawdziwą wanilią
-  2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:
- 2 białka
- 100g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
- borówki, maliny


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać jajko i pokrojone zimne masło. Całość miksować aż wszystkie składniki się połącza. Następnie energicznie zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na rozmiar niewiele większy niż forma na tartę i przełożyć do formy. 

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.

Budyń:
Mleko podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem. W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki i dodać do żółtka. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy (w razie konieczności dodać trochę mleka, z tego które się podgrzewa). Masę dodać do ciepłego mleka i energicznie mieszać (aby nie powstały grudki) aż masa zacznie gęstnieć i powstanie gęsty budyń.
Gotowy budyń odstawić do wystudzenia (garnek przykryć folią aby na wierzchu nie powstała twarda skorupa).

Beza:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczanej i wymieszać delikatnie łyżką. 
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia narysować okrąg wielkości naszej tarty. Masę bezowa rozłożyć równomiernie w narysowanym kole.

Bezę pieczemy w nagrzanym piekarniku 150C przez godzinę. Po upieczeniu bezę należy wystudzić w uchylonym piekarniku.

Całkowicie zimny budyń przełożyć na wystudzone ciasto i udekorować owocami. Na wierzch ułożyć wystudzoną bezę.

SMACZNEGO:) 

1 komentarz: