Potrzebowałam coś na podwieczorek dla gości z dziećmi. Drożdżówki z serem i borówkami sprawdziły się doskonale - dzieci zajadały z wielkim apetytem. Na śniadanie już nam nic nie zostało:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 400g mąki
- 10g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 150ml mleka
- 50ml maślanki
- 50g roztopionego masła
Masa serowa:
- 250g serka twarogowego
- 120g serka waniliowego
Dodatkowo:
- borówki
- jajko
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Mąkę przesiać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, oprószyć mąką i odstawić w przykrytej misie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - minimum godzinę.
Masa serowa:
Ser twarogowy i serek waniliowy razem miksować aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy serowej.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować masę serową pozostawiając margines wzdłuż dłuższych boków. Na masę serwoą ułożyć borówki. ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem ciasto pociąć na 2-3cm kawałki i układać je w formie wyłożonej papierem do pieczenie. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz