8 listopada 2019

Ciasto bananowe z czekoladą



Co robicie z dojrzałymi bananami?? Ja zawsze robiłam racuchy albo muffinki. Od dziś dorzucam do zestawu ciasto bananowe - i na pewno już mam pomysł jak je urozmaicić;) idealne na drugie śniadanie do kawy albo na jesienny podwieczorek z gorąca herbatą. 


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 4 banany
- 1 jajko
- 100g cukru
- 50g masła
- 350g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g gorzkiej czekolady

Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Masło roztopić i wystudzić. 
Banany rozgnieść widelcem. Dodać jajko, cukier, roztopione masło i wymieszać aż składniki się połączą. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i soda. Dodać do masy i wymieszać aż ciasto będzie gładkie i jednolite. 
Czekoladę pokroić na małe kawałki i wsypać do ciasta. 
Ciasto przelać do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez ok 45 minut. 

Polewa:
Czekoladę połamać na kawałki. 
Śmietankę podgrzać w garnuszku i odstawić z palnika. Wsypać kawałki czekolady i mieszać aż do rozpuszczenia. 
Polewę wylać na wystudzone ciasto. 


SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz