Co robicie z dojrzałymi bananami?? Ja zawsze robiłam racuchy albo muffinki. Od dziś dorzucam do zestawu ciasto bananowe - i na pewno już mam pomysł jak je urozmaicić;) idealne na drugie śniadanie do kawy albo na jesienny podwieczorek z gorąca herbatą.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 banany
- 1 jajko
- 100g cukru
- 50g masła
- 350g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g gorzkiej czekolady
Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Masło roztopić i wystudzić.
Banany rozgnieść widelcem. Dodać jajko, cukier, roztopione masło i wymieszać aż składniki się połączą.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i soda. Dodać do masy i wymieszać aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Czekoladę pokroić na małe kawałki i wsypać do ciasta.
Ciasto przelać do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez ok 45 minut.
Polewa:
Czekoladę połamać na kawałki.
Śmietankę podgrzać w garnuszku i odstawić z palnika. Wsypać kawałki czekolady i mieszać aż do rozpuszczenia.
Polewę wylać na wystudzone ciasto.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz