25 grudnia 2016

Miodownik



Miodownik, to jak karp - jemy go raz w roku na Święta;) Ale to nie dlatego jest tak pyszny. Kto uwielbia miód i orzechy, pokocha to ciasto jak my. U nas to już tradycja:)



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 4 jajka
- 200g miodu
- 100g masła
- 200g mąki
- 50g mąki pełnoziarnistej
- 150g mielonych orzechów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy karmelizowane:
- 500g pokruszonych orzechów
- 4 łyżki miodu

Krem:
- 600ml śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu
- 200g białej czekolady
- 250g serka mascarpone
- 2 opakowania fix do śmietany (lub żelatyna)

Dodatkowo:
- 2 łyżki miodu


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Miód podgrzać w rondelku. Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić na pianę. Dodać miód i przestudzone masło. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. dosypać zmielone orzechy i wymieszać aż składniki się połącza. 
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 15 minut.

Orzechy karmelizowane:
W garnuszku rozpuścić miód. Dodać pokruszone orzechy, wymieszać i podgrzewać około 2 minut. 
Orzechy przełożyć na wierzch podpieczonego ciasta i ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 10 minut.

Krem:
100ml śmietanki wlać do garnuszka. Dodać miód i połamaną czekoladę. Podgrzewać i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę wystudzić. Do schłodzonej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pozostałą cześć śmietanki ubić z fixem i delikatnie dodać do masy serowej i mieszamy aż krem będzie gładki.

Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. 2 łyżki miodu rozpuszczamy do bardzo płynnego i nakrapiamy nim spód biszkopta. Gotowy krem nakładamy na nasączony miodem biszkopt i przykrywamy drugą częścią z orzechami.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

SMACZNEGO:)

24 grudnia 2016

Tarta jabłkowa


Idealne ciasto na spotkanie ze znajomymi. Wielosezonowe, gdyż jabłka mamy zawsze pod ręką w sklepie. A dodatek cynamonu dodaje pięknego zapachu podczas pieczenia.



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 300g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g zimnego masła

Nadzienie jabłkowe:
- 1 budyń waniliowy
- 400ml mleka
- 3 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść ciasto. Formujemy placek z ciasta, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 10 minut.

Nadzienie jabłkowe:
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu wykorzystując 400ml mleka. Wystudzić.
Jabłka obrać i pokroić na półksiężyce.

Wystudzony budyń przełożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojone jabłka.

Tartę ponownie pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.

SMACZNEGO:)

Pierniki




W tym roku poszłam na łatwiznę w ozdabianiu i użyłam tylko lukru. A lukrowałam też bez przykładania. Okazało się że pierniki są śliczne, klasyczne a najważniejsze, że są pyszne:)



SKŁADNIKI:

- 350g mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- 100g brązowego cukru
- 30g przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować ma grubość ok 0,5 cm i wykrawać pierniki za pomocą foremek. Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i dalej wykrawać pierniki.
Pierniki wykładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierniki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 10 minut.

Po ostygnięciu polukrować.

SMACZNEGO:)

17 grudnia 2016

Jabłkowe muffinki z orzeszkami




Mufinki są najprostszym wypiekiem. Ciasto robi się ekspresowo - nie trzeba nawet miksera a pieczenie też zajmuje kilkanaście minut. Wystarczą różne dodatki, polewa i już mamy pyszne mufinki:)



SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 125ml oleju
- 140g śmietany 18%
- 1 łyżka miodu
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g cukru
- 1 jabłko

Polewa:
- 10g krówek
- 50ml mleka skondensowanego słodzonego
- garść pokruszonych orzechów włoskich


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubić na puszystą masę. Dodać olej, śmietanę, miód i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać aż ciasto będzie jednolite.

Na blasze do pieczenia rozłożyć 15 foremek do mufinek. Do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.

Mufinki piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.

Polewa:
Mleko i krówki podgrzać w garnuszku aż do rozpuszczenia cukierków. W zależności od konsystencji dodać więcej leka lub cukierków.
Przestudzoną polewę wysmarować wierzch mufinek i obsypać pokruszonymi orzechami.

SMACZNEGO:)