19 kwietnia 2020

Wanilowo - czekoladowe babeczki





Delikatne, mięciutkie i puszyste babeczki Kilka upiekłam w foremkach z dziurką i były idealne babeczki do święconki:)






SKŁADNIKI:


Babeczki:
- 2 jajka
- 100g cukru
- cukier waniliowy
- 100ml oleju
- 100 ml mleka
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao


Polewa:
- 25g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła




SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


Babeczki:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka jedno po drugim. Wlewamy mleko i olej.
W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Ciastem napełniamy papilotki na muffinki do połowy wysokości wykorzystując 2/3 ciasta.
Pozostałą 1/3 ciasta mieszamy z kakao i dopełniamy papilotki na muffinki do 2/3 wysokości i delikatnie mieszamy w każdej foremce ciasto aby dwa kolory się połączyły.


Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 12 minut.


Polewa:
Łyżkę masła rozpuszczamy w garnuszku. Zdejmujemy z palika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia i powstania gładkiej polewy.
Wystudzonej muffinki dekorujemy ciepłą polewą.


SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz