19 kwietnia 2020

Bezy




Wykorzystaliśmy pozostałe białka po mazurku i był to doskonały pomysł - bezy wyszły idealnie chrupiące i miękkie w środku:)



SKŁADNIKI:

- 2 białka
- 100g cukru





SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier łyżka po łyżce cały czas ubijając na wysokich obrotach - ważne aby nie dodać całego cukru tylko małymi porcjami. Ubijać aż masa będzie gładka i błyszcząca.


Masę bezową wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - można użyć rękawa cukierniczego lub jak mój mały pomocnik - łyżki:)


Bezy pieczemy w nagrzanym piekarniku 140C przez 45 minut. Gotowe bezy powinny być z wierzch chrupiące a w środku miękkie. Jeśli podczas pieczenia bezy robią się beżowe to należy obniżyć temperaturę.


SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz