Nie za słodkie, idealnie kawowe. A jeśli jest dobrze schodzone to po pokrojeniu wygląda obłędnie. Gorąco polecam - na prawdę warto. Zachwyca każdego gościa:)
SKŁADNIKI:
Spód:
- 150g pełnoziarnistych herbatników
- 60g masła
Masa serowa:
- 200g śmietanki 30%
- 300g serka na sernik
- 300g serka mascarpone
- 150g cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki mocnej kawy
Poncz do biszkoptów:
- pół filiżanki mocnej kawy
- podłużne biszkopty
Dodatkowo
- kakao
POSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
W garnuszku rozpuścić masło.
Herbatniki pokruszyć (zblendować) i dodać do rozpuszczonego masła. dokładnie wymieszać.
Masę herbatnikową wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno docisnąć do dna. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Masa serowa:
Serek mascarpone i ser na sernik połączyć razem. Dodać cukier puder i zmiksować na gładki krem.
Śmietankę ubić na sztywną pianę i dodać delikatnie wmieszać do masy serowej.
Żelatynę zalać dwiema łyżkami kawy i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać ją w garnuszku, ciągle mieszając do rozpuszczenia - nie wolno doprowadzić do zagotowania.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej (aby ją zahartować) i dokładnie wymieszać. Całość dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Połowę masy wylać na herbatnikowy spód.
Podłużne biszkopty namaczać po kolei każdy i ułożyć na wylaną masę serową. Po przykryciu całej powierzchni wylać na biszkopty resztę masy serowej.
Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia na min 3 godziny,
Przed podaniem mocno oprószyć kakao.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz