To kolejna propozycja z serii "ekspresowe ciasta". Doskonałe na upalne dni, grilla i podwieczorek. Ciasto jest lekkie, puszyste i co najważniejsze nie jest suche. Doskonałe z każdymi owocami
SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 200g cukru
- 120ml oleju
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500g owoców (jagody, maliny)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier aż piana będzie błyszcząca. Nie przerywając mieszania dodać po kolei żółtka. Wlać olej dalej ubijając.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce umyć i wyłożyć na wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 45 minut.
SMACZNEGO:)
Proszę o wymiar blaszki do ciasta.....😆😉
OdpowiedzUsuń