4 sierpnia 2018

Jogurtowa babka z malinami



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 120g roztopionego masła
- 2 jajka
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 250g jogurtu
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30g malin

Polewa:
- 50ml śmietanki kremówki 36%
- 100g czekolady mlecznej


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto
Jajka z cukrem ubić na puszysta pianę. Dodać roztopione masło i jogurt i delikatnie wymieszać. 
W osobym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do masy po łyżce i dokładnie wymieszać aż masa będzie jednolita - nie za długo.
 

Ciasto przeleć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać maliny i delikatnie wbić do ciasta.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 40 minut.

Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku - nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z palika i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawić na kilka minut do przestudzenia i zgęstnienia.

Wystudzone ciasto polać gęstniejącą polewą.

SMACZNEGO:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz