23 lutego 2019

Czarno-biała babka



Do zrobienia ze składników które zawsze mam w domu. Tradycyjna, wilgotna oblana białą i gorzką czekoladą. Smakuje każdemu.


SKŁADNIKI:

- 220g masła
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- aromat waniliowy
- 300g mąki
- 4 łyżki proszku do pieczenia
- 120ml mleka
- 2 łyżki kakao

Polewa:
- 70g białej czekolady
- 70g gorzkiej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do powstanie jasnej, puszystej masy. Dodać jajka jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia składników. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Dodać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. wymieszać do połączenia składników.
Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać mąką.
3/4 ciasta wlać do formy. Do pozostałego ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Kakaowe ciasto przelać do do formy.

Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 C przez 45 minut, do suchego patyczka.

Polewa:
W dwóch miskach rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. 
Wsytudzoną babkę polewamy w pierwszej kolejności białą czekoladą a następnie gorzką.


SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz