Najlepsze na upalne dni - zimny sernik! Nie za słodki, kawowy i wystarczy 2 godziny schłodzenia i jest gotowy:)
SKŁADNIKI:
Spód:
- 200g biszkoptów
- espresso - mocna kawa
- łyżeczka likieru
Masa serowa:
- 250g serka mascarpone
- 150g serka na sernik
- 200g jogurtu greckiego
- 150g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka zmielonej kawy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50ml wody
- 300g śmietanki 30%
Dodatkowo:
- biszkopty
- espresso
- łyżeczka likieru
- kakao
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Do wystudzonej mocnej kawy dolać likier - ja użyłam wiśniowego:) Każdy biszkopt namoczyć w kawie i układać jeden obok drugiego w formie. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
W misie miksera umieścić serek mascarpone, ser na sernik i jogurt. Dodać cukier puder i cukier waniliowy i zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
Żelatynę zalać woda i postawić na kilka minut do spęcznienia. Napęczniała żelatynę podgrzać aż do rozpuszczenia - nie zagotować, i lekko przestudzić często mieszając. Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać jeszcze 2 łyżki i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Całość dodać do masy serowej i szybko zmiksować do połączenia.
W osobnej misie ubić śmietankę na sztywną pianę. Dodać do masy serowej w kilku turach delikatnie mieszając. Na koniec wsypać łyżeczkę kawy i delikatnie wymieszać.
Masę serowa wyłożyć na biszkoptowy spód.
Sernik schłodzić w lodówce min 2 godziny.
Schłodzony sernik udekorować biszkoptami namoczonymi w kawie i oprószyć kakao.
SMACZNEGO:)
idealne ciasto na weekend:)
OdpowiedzUsuń