Dla miłośników czekolady - wilgotne, mocno czekoladowe z dodatkiem jabłek. Do zrobienia dla niespodziewanych gości z tego co mamy w kuchni:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 120g masła
- 350g cukru
- cukier waniliowy
- 2 duże jajka
- 100g gorzkiej czekolady
- 260g mąki
- 35g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350ml mleka
- 2 jabłka
Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.
Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej maślanej masy. Dodać jajko jedno po drugim aż poprzednie się dokładnie połączy. Struzikiem wlać przestudzoną czekolady. Dodawać na zmianę mąkę połączona z kakao z mlekiem. Miksować aż ciasto będzie jednolite jednak nie za długo.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Coasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 160C przez 40 minut.
Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku i zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
Gotowa polewę od razu wylać na wierzch upieczonego ciasta.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz