7 lipca 2019

Czekoladowe ciasto z jabłkami




Dla miłośników czekolady - wilgotne, mocno czekoladowe z dodatkiem jabłek. Do zrobienia dla niespodziewanych gości z tego co mamy w kuchni:)




SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 120g masła
- 350g cukru
- cukier waniliowy
- 2 duże jajka
- 100g gorzkiej czekolady
- 260g mąki
- 35g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350ml mleka
- 2 jabłka

Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. 
Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. 
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej maślanej masy. Dodać jajko jedno po drugim aż poprzednie się dokładnie połączy. Struzikiem wlać przestudzoną czekolady. Dodawać na zmianę mąkę połączona z kakao z mlekiem. Miksować aż ciasto będzie jednolite jednak nie za długo. 
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać. 
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Coasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 160C przez 40 minut. 

Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku i zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. 
Gotowa polewę od razu wylać na wierzch upieczonego ciasta. 

SMACZNEGO:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz