Bardzo lekki, schłodzony, zrobiony na jogurcie aby w te upały nie był zbyt kremowy. Jest czasochłonny, ale jeśli mamy chwile wieczorem a ciasto potrzebujemy na dzień następny to na prawne warto!:)
SKŁADNIKI:
Spód:
- 200g ciasteczek maślanych
- 80g masła
Masa serowa:
- 250g serka na sernik
- 250g jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 40ml wody
Masa truskawkowa:
- 400g truskawek
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 60ml wody
- 150ml jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Masło roztopić. Ciasteczka mocno pokruszyć i wymieszać z masłem. Całość wyłożyć na spod tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno docisnąć do dna i włożyć do lodówki na ok 30 minut.
Masa serowa:
Żelatynę zalać woda i odstawić na 10 minut aż napęcznieje.
Ser, cukier puder i cukier waniliowy ubić razem na gładka masę.
Napęczniałą żelatynę podgrzać aż do rozpuszczenia - nie doprowadzić do zagotowania. Pozostawić do przestudzeniu często mieszając - musi być zimna ale wciąż płynna.
Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać żeby nie powstały grudki. Całość przelać do pozostałej masy serowej i dokładnie wymieszać. Masa zrobi się bardzo płynna.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na godzinę.
Masa truskawkowa:
Truskawki zmiksować blenderem.
Żelatynę zalać woda i odstawić na 10 minut aż napęcznieje.
Jogurt ubić na gładką masę.
Napęczniałą żelatynę podgrzać aż do rozpuszczenia - nie doprowadzić do zagotowania. Pozostawić do przestudzeniu często mieszając - musi być zimna ale wciąż płynna.
Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy truskawkowej i dokładnie wymieszać żeby nie powstały grudki. Całość przelać do pozostałej masy truskawkowej i dokładnie wymieszać. Powoli wlać masę truskawkową do ubitego jogurtu i wymieszać do jednolitej konsystencji.
Warstwę truskawkowa przelać na schłodzona masę serową i ponownie schłodzić w lodowce przez kilka godzin.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz