23 września 2017

Tarta z bezą



Na koniec lata przepyszna tarta z ostatnimi letnimi owocami jakie można odnaleźć w sklepach, z domowym budyniem i kruchą bezą. Aż chciałoby się ją jeść non stop:)


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 400g mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru

Budyń:
- 500ml mleka
-  4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- cukier z prawdziwą wanilią
-  2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:
- 2 białka
- 100g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
- borówki, maliny


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać jajko i pokrojone zimne masło. Całość miksować aż wszystkie składniki się połącza. Następnie energicznie zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na rozmiar niewiele większy niż forma na tartę i przełożyć do formy. 

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.

Budyń:
Mleko podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem. W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki i dodać do żółtka. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy (w razie konieczności dodać trochę mleka, z tego które się podgrzewa). Masę dodać do ciepłego mleka i energicznie mieszać (aby nie powstały grudki) aż masa zacznie gęstnieć i powstanie gęsty budyń.
Gotowy budyń odstawić do wystudzenia (garnek przykryć folią aby na wierzchu nie powstała twarda skorupa).

Beza:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczanej i wymieszać delikatnie łyżką. 
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia narysować okrąg wielkości naszej tarty. Masę bezowa rozłożyć równomiernie w narysowanym kole.

Bezę pieczemy w nagrzanym piekarniku 150C przez godzinę. Po upieczeniu bezę należy wystudzić w uchylonym piekarniku.

Całkowicie zimny budyń przełożyć na wystudzone ciasto i udekorować owocami. Na wierzch ułożyć wystudzoną bezę.

SMACZNEGO:) 

Karpatka z malinami



Wyczekiwana przez moich gości i obiecana rodzinie, więc musiała się pojawić - karpatka:) Jak zawsze obłędnie pyszna.... Wzbogaciłam ciasto o malinki:)


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 250ml wody
- 125g masła
- 150g mąki
- 4 jajka

Krem
- 2 budynie waniliowe
- 750ml mleka
- 200g masła

Dodatkowo:
- maliny


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę i zmniejszyć ogień. Mieszać bardzo energicznie aż powstanie jednolita, gładka masa. Wystudzić.
Do zimnego ciasta wbić kolejno jajka i miksować przez ok 5 minut aż masa będzie gładka.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną połowę ciasta rozprowadzić cienką warstwę na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku 200 C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Drugą polowe ciasta upiec tak samo.

Krem:
Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować. Do zimnego mleka wsypać 2 budynie i wymieszać. Wlać do gotującego się budyniu. Zmniejszyć ogień i mieszać przez kilka minut aby nie powstały grudki.Budyń wystudzić.
Do zimnego dodać po kawałkach miękkie masło i miksować kilka minut aż masa będzie miała kremową, gładką konsystencję.

Na jedno ciasto wyłożyć krem i maliny, przykryć drugim ciastem. Wierzch obsypać cukrem pudrem i udekorować malinami.



SMACZNEGO:)

Drożdżówki z serem i borówkami



Potrzebowałam coś na podwieczorek dla gości z dziećmi. Drożdżówki z serem i borówkami sprawdziły się doskonale - dzieci zajadały z wielkim apetytem. Na śniadanie już nam nic nie zostało:)


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 400g mąki
- 10g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 150ml mleka
- 50ml maślanki
- 50g roztopionego masła


Masa serowa:
- 250g serka twarogowego
- 120g serka waniliowego

Dodatkowo:
- borówki
- jajko


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Mąkę przesiać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, oprószyć mąką i odstawić w przykrytej misie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - minimum godzinę.


Masa serowa:
Ser twarogowy i serek waniliowy razem miksować aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy serowej.

Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować masę serową pozostawiając margines wzdłuż dłuższych boków. Na masę serwoą ułożyć borówki. ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem ciasto pociąć na 2-3cm kawałki i układać je w formie wyłożonej papierem do pieczenie. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.



 Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.


Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.

SMACZNEGO:)

26 sierpnia 2017

Jogurtowe ciasto ze śliwkami



Śliwki kończą okres letnich owoców, więc należy je intensywnie wykorzystać:) Ciasto z dodatkiem jogurtu pozostaje wilgotne. Cynamonowa posypka idealnie komponuje się z śliwkami. Polecam, nie tylko w upalne dni.



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 125g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 180g mąki
- 60g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100ml gęstego jogurtu naturalnego
- 700g śliwek

Posypka:
- 50g masła
- 2 łyżki cukru
- 100g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając mieszania dodać kolejno jajka, aż poprzednie dokładnie się połączy. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodać do masy łyżka po łyżce. Na koniec dodać jogurt i wymieszać aż masa będzie jednolita. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki odpeskować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć w formie z ciastem.

Posypka:
Masło roztopić. Dodać cukier, mąkę i cynamon. Między palcami wyrobić ciasto aż będzie sypkie. Posypkę rozsypać na ciasto.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 50 minut.

SMACZNEGO:)

Ciasto marchewkowe z czekoladą


Ciasto marchewkowe jest idealne o każdej porze roku. Dla mnie czekolada pasuje do wszystkiego i tutaj też mnie nie zawiodła. W każdym kawałku ciasta czuć delikatnie rozpływające się kawałki czekolady...:)



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 225g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 220g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g startej marchewki
- starta skórka z cytryny
- 100g czekolady mlecznej z orzechami

Polewa:
- 50ml skondensowanego słodzonego mleka
- 100g gorzkiej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać po kolei jajka, aż poprzednie się połączy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy po łyżce. Mieszać, aż ciasto będzie jednolite. Startą marchewkę połączyć ze startą skórką z cytryny i całość dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać. Czekoladę bardzo drobno pokroić i wsypać do ciast.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 50 minut.

Polewa:
Do garnuszka wlać mleko skondensowane i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady. Dokładnie wymieszać i od razu przelać na ciasto.

SMACZNEGO:)