Ciasto marchewkowe jest idealne o każdej porze roku. Dla mnie czekolada pasuje do wszystkiego i tutaj też mnie nie zawiodła. W każdym kawałku ciasta czuć delikatnie rozpływające się kawałki czekolady...:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 225g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 220g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g startej marchewki
- starta skórka z cytryny
- 100g czekolady mlecznej z orzechami
Polewa:
- 50ml skondensowanego słodzonego mleka
- 100g gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać po kolei jajka, aż poprzednie się połączy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy po łyżce. Mieszać, aż ciasto będzie jednolite. Startą marchewkę połączyć ze startą skórką z cytryny i całość dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać. Czekoladę bardzo drobno pokroić i wsypać do ciast.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 50 minut.
Polewa:
Do garnuszka wlać mleko skondensowane i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady. Dokładnie wymieszać i od razu przelać na ciasto.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz