Śliwki kończą okres letnich owoców, więc należy je intensywnie wykorzystać:) Ciasto z dodatkiem jogurtu pozostaje wilgotne. Cynamonowa posypka idealnie komponuje się z śliwkami. Polecam, nie tylko w upalne dni.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 180g mąki
- 60g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100ml gęstego jogurtu naturalnego
- 700g śliwek
Posypka:
- 50g masła
- 2 łyżki cukru
- 100g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając mieszania dodać kolejno jajka, aż poprzednie dokładnie się połączy. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodać do masy łyżka po łyżce. Na koniec dodać jogurt i wymieszać aż masa będzie jednolita. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki odpeskować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć w formie z ciastem.
Posypka:
Masło roztopić. Dodać cukier, mąkę i cynamon. Między palcami wyrobić ciasto aż będzie sypkie. Posypkę rozsypać na ciasto.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 50 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz