5 listopada 2017

Szarlotka sypana




Jesień też ma swoje zalety w wypiekach. Pachnące mieszkanie cynamonem, jabłkami... czyli szarlotka:)


SKŁADNIKI:

- 300g mąki
- 300g kaszy manny
- 300g cukru
- 200g masła
- 1kg jabłek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W misce wymieszać mąkę, kasze manną i cukier. Dodać 150g zimnego masła pokrojonego na kawałki. Wyrobić ciasto aż składki się połączą -  powinno pozostać sypkie.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno tortownicy wysypać warstwę ciasta, przykryć ją warstwą jabłek. Następnie ponownie wysypać ciasto i jabłka - tak na przemian aż składniki się skończą. Na samym wierzchu powinna znajdować się warstwa ciasta. Na nią ułożyć resztę masła w cienkich plasterkach.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 60 minut.

SMACZNEGO:)

1 komentarz: