Coś jesiennego, coś słodkiego, coś na podwieczorek. Mówią, że najprostsze jest najlepsze i to jest prawda. Podstawowe ciasto z gruszką idealne na jesienne popołudnia.
SKŁADNIKI:
- 200g margaryny
- 200g brązowego cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 350g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g śmietany 12%
- 4 gruszki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Dodawać jajka jedno po drugim aż poprzednie dokładnie się połączy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodać do masy jajecznej. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać aż masa będize jednolita.
Gruszki obrać i pokroić w małe kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać.
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 200C przez 50 minut.
Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz