5 listopada 2017

Placek z gruszką


Coś jesiennego, coś słodkiego, coś na podwieczorek. Mówią, że najprostsze jest najlepsze i to jest prawda. Podstawowe ciasto z gruszką idealne na jesienne popołudnia.


SKŁADNIKI:

- 200g margaryny
- 200g brązowego cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 350g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g śmietany 12%
- 4 gruszki


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Dodawać jajka jedno po drugim aż poprzednie dokładnie się połączy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodać do masy jajecznej. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać aż masa będize jednolita.
Gruszki obrać i pokroić w małe kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać.
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 200C przez 50 minut.

Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz