Idealny podwieczorek. Drożdżówki są miękkie, puszyste a najlepiej smakują jeszcze ciepłe - od razu po wyjęciu z piekarnika. Gwarantuję, że szybko znikają:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 400g mąki
- 10g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 150ml mleka
- 50ml maślanki
- 50g roztopionego masła
Masa serowa:
- 1 żółtko
- 100g serka mascarpone
- 50g białej czekolady
Dodatkowo:
- kilka truskawek
- jajko
- cukier gruby kryształ
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Mąkę przesiać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, oprószyć mąką i odstawić w przykrytej misie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - minimum godzinę.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić i podzielić na 12 kawałków. Z każdego uformować okrągłą drożdżówkę i rozłożyć je na blasze, zachowując odstępy. Przykryć ręcznikiem odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Masa serowa:
Żółtko ubić na puszystą masę. Dodać serek mascarpone. W międzyczasie roztapiać białą czekoladę. Jak serek połączy się z żółtkiem dodać roztopioną czekoladę. Mieszać aż masa będzie jednolita.
W wyrośniętych drożdżówkach, małym kieliszkiem, zrobić mocne wgłębienie (aż do samej blachy - tylko bez dziury). Do każdego wgłębienia nałożyć po łyżeczce lub dwie masy serowej (w zależności od wielkości wgłębienia). Na wierzch poukładać pokrojone truskawki.
Tak przygotowane drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać cukrem (tylko samo ciasto).
Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.
SMACZNEGO:)
Wygladają ślicznie! Szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/