26 sierpnia 2019

Budyń czekoladowy z musem malinowym


W budynkach u nas króluje czekoladowy. I to nie za sprawą najmłodszego tylko po prostu my uwielbiamy czekoladę:) Tym razem kontrastuje słodki czekoladowy smak z delikatnymi malinami. Polecam na szybki podwieczorek. 



SKŁADNIKI

Budyń:
- 150ml mleka
- 500ml śmietanki kremówki 36%
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka gorącej wody
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 50g gorzkiej czekolady


Mus:
- 50g malin
- kilka borówek do dekoracji


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Budyń:
Mleko i śmietankę podgrzać w garnuszku. Żółtko utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, kakao, gorącą wodę i utrzeć na gładką pastę (w razie konieczności dodać trochę mleka z tego które się podgrzewa). Do gorącego mleka dodać gotową pastę i aromat waniliowy. Cały czas podgrzewając, energicznie mieszać (aby nie zrobiły się grudki), aż masa zacznie gęstnieć, do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Na koniec zdjąć garnuszek z palika i dodać połamaną czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.


Budyń przelać do salaterek. Mnie wystarczyło na 2,5 salaterki:)

Mus
Maliny zblendować i wykurzyć na wierzch budyniu. W razie potrzeby do musu dodać cukier puder. Udekorować borówkami. 


SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz