3 maja 2018

Muffinki z jabłkami



Trochę jesienne muffinki, ale idealne na każdą okazję i porę roku! Mięciutkie, pachnące cynamonem i wanilią, z migdałową kruszonką… Trochę przypominają szarlotkę, tylko taka w wersji mini;)

SKŁADNIKI:
- 250g mąki
- 150g brązowego cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 120ml mleka
- 100g gęstego jogurtu naturalnego
- 50g roztopionego masła
- 1 jajko
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 jabłka

Kruszonka:
- 2 łyżki roztopionego masła
- 100g zmielonych migdałów
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru




SPOSÓB PRZYRZĄDZENIE:

Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt, mleko i rozpuszczone masło. Wymieszać aż masa będzie jednolita. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na koniec dodać łyżeczkę cynamonu i aromat waniliowy.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i dodać do ciasta.
Ciasto przelać do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości.

Kruszonka:
W miseczce wymieszać mąkę, cukier i zmielone migdały. Dodać roztopione masło i wyrobić w palcach kruszonkę.
Kruszonką udekorować ciasto w foremkach.

Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 12-15 minut.


SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz